Dobrze jemy ze szkołą na widelcu

 

 

Nasza szkoła uczestniczy w Ogólnopolskim programie „Dobrze jemy ze szkołą na widelcu”. Koordynatorem projektu jest Bożena Gołaszewska, a uczestnicy to klasy trzecie z opiekunami Marzeną Mroziewską, Joanną Wysocką, Grażyną Strzyżewską, Hanną Smoleńską i Judytą Ruszczyk. Program na na celu kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci. Przez cały rok uczniowie będą uczyć się jak należy dobrze się odżywiać, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i sprawnością fizyczną.

Śniadanie jest ważne

8 listopada to Międzynarodowy Dzień Śniadania. Klasy trzecie  w naszej szkole wspólnie przygotowywały taki posiłek. Uczniowie wcześniej rozmawiali o tym jak ważne jest spożywanie zdrowego śniadania i jak je skomponować. Następnie w grupach przygotowywali kolorowe dania z dużą ilością warzyw i owoców. Dużo radości sprawiło im wspólne spożywanie kolorowego i smacznego posiłku.

 

 

Piramida zdrowego odżywiania

Piramida żywieniowa zbudowana jest na bazie trójkąta. Pokazuje w sposób graficzny jak należy się odżywiać.  Na samym dole znajdują się takie produkty, które spożywamy najczęściej. Natomiast na samej górze te, które należy spożywać okazjonalnie. Nie znajdziemy tu słodyczy i napojów słodzonych. Ich nadmierne spożywanie może w przyszłości spowodować problemy zdrowotne.

Nasi uczniowie już o tym wiedzą, ponieważ takie piramidy stworzyli własnoręcznie.

 

 

 

 

O smaku, ziołach i uważnym jedzeniu

Dzieci na zajęciach, dowiedziały się, po co w kuchni używamy ziół. Mogły na żywo zobaczyć niektóre z nich, poznać ich zapach i smak. Przypomniały, jakimi zmysłami poznajemy smak. Mogły poprzez zmysł smaku (ale z zasłoniętymi oczami) posmakować różnych produktów, owoców, warzyw, przypraw, których używamy w kuchni i odgadnąć co to za produkt. Dzieci obejrzały filmik edukacyjny przygotowany do tego tematu. Te zioła i warzywa, które najbardziej przypadły dzieciom do gustu mogły dodać do swoich kanapek, by były bardziej aromatyczne i smaczne.

 

 

 

 

 

 

Dlaczego warto umieć gotować?

6 marca w klasie IIIa odbyły się kolejne zajęcia z projektu „Zdrowo jemy ze szkołą na widelcu”. Temat zajęć to „Dlaczego warto umieć gotować”? Na początku dzieci wysłuchały kolejnego opowiadania o Marchwianie i jego przyjaciołach, a następnie poznały zasady obowiązujące w kuchni. Miały też okazję obejrzeć kolejny film edukacyjny, który tłumaczył dzieciom czym są techniki kulinarne. Uczniowie mieli możliwość rozpoznać tylko za pomocą dotyku przedmioty używane na co dzień w kuchni. To były bardzo interesujące zajęcia!

 

 

 

 

 

 

wstecz